Læserbrev: Skyttegravskrig fra de såkaldt ’bæredygtige’

Læserbrev i Lemvig Folkeblad d 18/11 2011

Under titlen ”Fødevareproduktion på Katastrofekurs ” i Folkebladet d 7. november og i tidligere læserbreve, stiller Lars Larsen (LL) fra såkaldt ”Bæredygtigt Landbrug” sin uvidenhed om økologi til offentlig skue. LL mener, at økologien og dens succes alene bygger på følelser og politik frem for videnskab, at der ikke er påviselige miljø-gevinster ved økologi. Det må være på sin plads med lidt faktuel viden i debatten.

Økologi er en videnskab. Den blev grundlagt i 1866 og beskæftiger sig med forholdet mellem levende organismer og mellem dem og deres miljø. Økologisk landbrug udsprang godt 100 år senere af den tanke, at man ville skabe en model for fødevareproduktion, hvor man arbejder med økosystemets egne organismer frem for at bekæmpe og manipulere dem med pesticider, kunstgødning osv. At der er 30 procent flere vilde plante- og dyrearter omkring de økologiske marker viser, at man i dag er kommet et godt stykke ad vejen. Det er bæredygtig tankegang og -handling. Læs resten

Delegeretmøde: GMO-tale (lang version)

Talen blev forkortet til max. 3 minutter. Den forkortede version kan ses  her. Du er velkommen til at give ris og ros.

Tale ved Delegeretmøde i Landbrug og Fødevarer d. 4/11-09.

Af Arne Noe

I Familielandbruget-VESTJylland har vi ofte diskuteret GMO-afgrøder på danske marker. Vi kan se, at Landbrug & Fødevarer bakker op om fødevareministerens agenda for lettere godkendelse af GMO i Danmark og EU. Familielandbruget-VESTJylland efterlyser en kritisk debat om, hvorvidt GMO virkelig er en god idé. Læs resten

Indlæg i Folkebladet Lemvig: Kend din byrådspolitiker

Følgende artikler er trykt i Folkebladet Lemvig d. 7. januar 2010.


Kirke og solidaritet går hånd i hånd

SF’eren Arne Noe er engageret i mange ting, men kan godt sige nej.

Af Jesper Lundgaard.

Vandborg: Fra stuen er der udsigt ud til de tre store stalde, hvor landmanden Arne Noes 65 køer producerer den mælk, der bliver til de landskendte Vesterhavsoste. På den anden side er der marker og kigger man godt efter, kan man også få et glimt af Vandborg, der er en stor del af det nyvalgte SF-byrådsmedlems omdrejningspunkt. Han har været med til at sætte skub i noget, der ellers kunne være blevet en hendøsende flække, men i stedet er Vandborg blevet dynamisk med mange initiativer omkring blandt andet fælleshuset.

Og det er engagementet i lokalsamfundet, der har været med til at give ham engagementet i lokalpolitik.

»Tidligere har man haft en opfattelse af, at en landsby skulle have en købmand og en skole for at kunne eksistere, men sådan behøver det ikke at være. Det gælder om at opbygge en lokal identitet, og det kan måske være med til at give bolighandler og tiltrække ressourcestærke personer,« siger Arne Noe.

Han er opvokset i en indre missionsk familie, hvor han havde ni søskende. Opvæksten har præget ham til hans politiske ståsted.

»Det, der er fællesskabet i kirkelige kredse er solidaritet i politikens verden. Derfor synes jeg at de to ting harmonerer godt sammen. Hvis man tror på Gud, så tror man også på fællesskab og solidaritet,« siger Arne Noe, der også hæfter sig ved, at der blandt SF’ere er mange sognepræster.

I kirke hver søndag

Han går selv i kirke hver søndag, når han har mulighed for det.

»Det er et frirum for mig for hverdagens tanker. Nogle gange får jeg en masse ud af prædiken, mens jeg andre gange bare lader tankerne svæve og kobler af, mens jeg er i kirken,« siger Arne Noe.

Han var den første, økologiske landmand i Lemvig Kommune, og lagde sin drift om i slutningen af 1980’erne.

»Jeg var en habil sprøjtefører, da jeg gik på landbrugsskole, men jeg har altid været skeptisk over for miljøfremmede stoffer. Min mor var vegetar, og det har påvirket mig i hele min opvækst,« siger Arne Noe, der også er med i den gruppe landmænd, der leverer mælk til den landskendte Vesterhavs-ost fra Thise Mejeri, hvor han også i en årrække har været formand for bestyrelsen.

De fleste landmænd har deres politiske ståsted til højre for midten, men for Arne Noe er det naturligt at tilhøre den modsatte fløj af det politiske spektrum.

»For mig er der ingen modsætning i at være SF’er og landmand. Det jeg gør ved at være økologisk landmand er også socialt retfærdigt for samfundet og vores efterkommere,« siger Arne Noe.

Kan selv planlægge sin tid

Landbruget spiller også en stor rolle i en anden af Arne Noes mange interesser, nemlig arbejdet med 4H og det årlige børnedyrskue.

»Hvis man kan opdrage børn til at tage sig godt af dyrene, får de respekt for dem. Det tror jeg er godt for børnene, og jeg har også set hos mine egne børn, at de har været stolte af at være udstillere på dyrskuet,« siger Arne Noe, der blandt andet har været med til at udvikle konkurrencen X-Factor for dyr, som er blevet et fast holdepunkt på børnedyrskuerne.

Selv om han er engageret i mange projekter, så har Arne Noe besluttet sig for, at der skal drosles ned på nogle af aktiviteterne efter han er blevet valgt til byrådet.
Der er ikke plads til flere ting i kalenderen, og han vil ikke være med i meget, men hellere være levere noget arbejde i det, han er med i.

Er du en person, der har svært ved at sige nej til opgaver?

»Det vil jeg ikke sige. Én der ikke kan sige nej til opgaver er en person, der ja til mere end man kan overkomme. En stor ting ved at være landmand er, at jeg selv kan planlægge min arbejdstid, og det betyder at jeg kan deltage i mange ting. Jeg synes, det er spændende at være med i mange ting og føler, jeg kan gøre en forskel. Havde jeg syntes, det hele var træls, så havde jeg haft svært ved at sige nej,« siger Arne Noe

Han har dog lovet sig selv, at han ikke vil sige nej til menighedsråd og ølbryggerlaug.

Arne Noe nyder en god øl og er selv ølbrygger i et ølbryggerlaug. Foto: Morten Stricker.

Øllet er Arne selv med til at brygge

Det lokale ølbryggerlaug i Vandborg er én af Arne Noes mange interesser.

Af Jesper Lundgaard.

Vandborg: En sammentømret gruppe på en halv snes mænd mødes med jævne mellemrum i fælleshuset i Vandborg for at diskutere og brygge øl.
»Jeg har egentlig ikke den store interesse for selve ølbrygningen, men jeg kan godt lide en god øl. Det er en god ramme at være sammen om en interesse, og det giver et godt fællesskab,« siger Arne Noe om sit medlemsskab af bryggerlauget.

Ideen om ølbrygningen er én af de mange ideer, der er udsprunget omkring fælleshuset i Vandborg. Mændene mødes hver torsdag, og har gjort det i omkring halvandet år.
Her bliver der brygget øl, og lauget har både vedtægter og en ølstandard, der skal brygges efter.

»Vi har to brygmestre på skift, og de finder frem til, hvilke typer øl, der skal brygges,« siger Arne Noe, der deltager i ølbrygningerne så ofte han kan få tid til det i kalenderen.
Det bliver ofte til 20-25 liter øl ved hver brygning. Og får at det ikke skal gå til spilde eller medlemmerne ikke skal få for voldsom hovedpine efter hver bryggeraften, bliver det sat til salg mellem bryggerlaugets medlemmer.

»Jeg køber som regel fem-ti øl når jeg har været med. Jeg drikker ellers ikke megen øl i hverdagen,« siger Arne Noe, der mest er til de mørke, engelske øltyper, når der en gang i mellem nydes en øl.

Bryggerlauget har nogle standardopskrifter, der bliver brygget efter. Og med halvandet års erfaring er lauget så småt ved at have erfaring med, hvor meget der skal tilsættes af de enkelte ingredienser for at få en velsmagende øl ud af en aftens anstrengelser.

»Det hænder dog stadig, at produktionen ikke lykkes, og andre gange er der slet ikke øl til salg,« siger Arne Noe.
Han prøver at få noget godt øl med hjem, når han har været i udlandet.

De 10 hurtige

  1. Hvad er din livret?
    Råstegte grøntsager og kartofler med basilikum og magert kød
  2. Hvad ligger på dit natbord?
    Mærkedage af Jens Smærup Sørensen. Det kunne også være ”Kirkebladet for Fjaltring, Trans, Ferring og Vandborg Sogne,”  Information, eller ”Global Økologi”
  3. Hvad er dit livs største oplevelse?
    At blive far
  4. Hvor går din drømmerejse hen?
    Hvor som helst, i godt selskab og med mulighed for at  møde det ukendte og dem der bor der.
  5. Hvilken film kan du bedst lide?
    Kilden i Provence med Gérard Depardieu
  6. Hvilken politiker – fra et andet parti end dit eget – har du størst respekt for?
    Sven Auken for hans enestående indsats for miljøet omkring årtusindeskiftet
  7. Du har en dag uden forpligtelser. Hvad vil du lave?
    Overtale Thomas Fabricius til at arrangere en ridetur i Klosterheden
  8. Hvad er dit yndlings udflugtsmål i Lemvig Kommune?
    Sammen med familien at gå fra Ferring Strand til Bovbjerg Fyr for at nyde en varm kop chokolade
  9. Hvordan fandt du det hus, I bor i?
    Jeg er født her på gården
  10. Hvad er din største fritidsinteresse?
    At synge i kor